تاریخ گزیده

آرشیو محمد نیازی

تاریخ گزیده

آرشیو محمد نیازی

بسم الله الرحمن الرحیم.
در این درگاه مجازی، گزیده‌ای از تاملات و مکتوبات «محمد نیازی» دانش پژوه «تاریخ و علوم اجتماعی» را می خوانید.

پیوندهای روزانه

پیوندها

چه کسی دوباره مرگ و رنج را فراخوانده است؟

پنجشنبه, ۴ فروردين ۱۴۰۱، ۰۴:۱۸ ب.ظ

 

به گمانم حتی خود روس‌ها هم این سطح از عداوت و دشمنی و واکنش‌ افکار عمومی مردم اروپا و آمریکا درباره جنگ اوکراین پیش‌بینی نمی‌کردند. جنگی که مشخصا اهداف امنیتی اقتصادی دارد و قطعا فراگیر و عالم‌گیر نخواهد شد. ممکن است قواعد بازی‌ را تغییر دهد یا بازی‌های جدید طراحی کند، اما جنگ به خاک اروپای غربی و آمریکا نخواهد رسید. ممکن است روس‌ها موفق شوند بازی مسلط نظم جهانی را برهم زنند و یا آمریکایی‌ها دامنه توسعه نظامی و اقتصادی ناتو را بسط دهند.

احتمالا خواهید گفت این حجم از واکنش احساسی به جنگ ناشی از پروپاگاندای امپراتوری رسانه‌ای - پلتفرمی غرب است. قطعا که چنین است و من اثرش را رد نمی‌کنم. اما این پروپاگاند قطعا روی زمینه اجتماعی و اندیشه‌ای و تاریخی سوار شده است، که این چنین خوب می‌تازد،‌ آنقدر که توفیقات میدانی روس‌ها در صحنه نبرد نظامی را به شکست سیاسی و رسانه‌ تبدیل کرده است. والا حذف ورزشکاران و هنرمندان و سرمایه‌داران روس از جهان اروپایی خیلی هم معقول و آسان نبود. چه چیز غیر از پروپاگاندا مردم اروپا را این چنین هیجان‌زده کرده است که به کارهای  شبه‌طنزی چون حذف داستایفسکی از آموزش دانشگاهی و حذف فیلم‌های تارکوفسکی از فیلم‌های برتر سینمای جهان و یا حتی غذاهای روسی از منوی رستوران‌ها  دست بزنند. یا در گزارش‌ها نژاد پرستانه‌شان از وضع آوارگان اوکراینی گسیل شده به اروپای غربی این چنین مویه و زاری کنند.

پس از پایان جنگ جهانی اول و دوم، تمام تلاش انسان اروپایی و آمریکایی به ویژه در عصر توسعه این بوده است که جنگ را به بی‌خردی و جنون فردی امثال هیتلر نسبت دهد. و بالطبع نتیجه بگیرد که انسان متمدن اروپایی، امروز‌ فرسنگ‌ها از آن جنون و بی‌خردی فاصله گرفته است! مگر جنگ که تجربه آشکار مرگ و رنج است، می‌تواند متعلق انسان توسعه‌یافته اروپایی و آمریکایی باشد! مرگ و نیستی و رنج حاصل از آن در عصر توسعه جایی بیرون دروازه توسعه فراموش شده است، تا آنجا که جز با پیری و زوال نباید و نمی‌بایست طعم آن را چشید. تازه آن موقع هم فن‌آوری‌های پزشکی قرار است آن رنج را آسان کنند.(اتانازی) در این هفتاد سال اخیر برای جهان ذهنی آن‌ها جنگ و مرگ و رنج جایی بود در دور دست‌ها، مثلا در آمریکای لاتین و آسیای غربی و خاورمیانه و جهان اسلام. جایی که به گمان انسان اروپایی‌، مردمش درکی از مواهب توسعه ندارند و بر سر عصبیت‌های بدوی و مذهبی با هم ستیزه می‌کنند! اگر هم قرار بوده است جنگی تجربه شود، به بهانه آزادی و حقوق‌بشر و به کام منافع اقتصادی در ویتنام و عراق و افغانستان و یمن بوده است. بمب‌افکن‌ها بی 52 و بمب‌های ده‌تنی قرار بوده است آزادی را برای مردم افغان به ارمغان بیاورند و ماشین اقتصاد آمریکا و اروپا را به حرکت بیاندازند. قرار نبوده است جنگ در پشت دروازه‌های شهر انتظار بکشد. شایعه جنگ و مرگ و رنج اجازه ورود به شهر را نداشته است.

 اگرچه در حملات تروریستی یازدهم سپتامبر (20 شهریور) شایعه جنگ می‌رفت که در شهر و زندگی‌روزمره غربیان فراگیر شود و همه‌گیر شدن این شایعه(مرگ) وترس از آن، امکان کشورگشایی و حملات کشورهای به غربی را در خاورمیانه را گشوده بود. اما حمله تروریستی کجا و یک جنگ واقعی تمام عیار کجا!

الغرض؛ آن مردمانی که به خیال خود جنگ و مرگ و رنج را از شهرشان رانده بودند و آن را به ابزاری برای اهداف به ظاهر دموکراتیک و در باطن، اقتصادی‌شان می‌خواستند با وقوع جنگ روسیه و اوکراین به تماشای از نزدیک آن دعوت شده‌اند و چنین تماشای نابهنگامی قطعا دلهره‌آور است و آن‌ها را به رفتاری جنون‌آمیز و احساسی واداشته است.

 

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی